top of page
  • Karel Záleský

Mladší minižáci U12 na zkušené v Ostravě

V termínu 28. - 30. dubna 2017 se v Ostravě konal Festival hráčů basketbalu kategorie U12, druhý nejprestižnější turnaj konce sezóny. Turnaje se zúčastnilo 12 týmů, které se nedostaly na Národní finále.

Do Ostravy jsme vyrazili již ve čtvrtek 27. 4. Cestou jsme se stavili ve Vysokém Mýtu v cukrárně u Hejhala, abychom trošku doplnili energii. Do cíle jsme dorazili kolem 20 hodiny, po večeři jsme se ubytovali a po nezbytné Válečnické poradě ulehli do postelí.


BA Sparta Praha - BK Horejsek Děčín 61:58 (24:8, 38:27, 50:43)

Prvním týmem, který nás čekal v Ostravě, byla pražská Sparta (třetí tým pražského přeboru). S velkým S na prsou proti nám nastoupilo 15 borců, kteří nás o hlavu převyšovali. Bohužel se nám nepodařilo zachytit nástup Pražanů, ujali se vedení šňůrou 10:0 a nám se podařilo skórovat až ve třetí minutě zápasu. I když se náš herní projev zlepšoval, respekt ze soupeře byl znát. První čtvrtinu jsme tak prohráli vysoko 8:24. Druhou čtvrtinu jsme začali mnohem lépe, zvedli jsme se bojem o míč, koncentrovanou obranou, rychlým protiútokem, a začali náskok Sparťanů ukrajovat. Druhou čtvrtinu jsme vyhráli 14:19.

I po poločase jsme pokračovali v naší hře, dobře jsme bránili, spolupracovali, a koš po koši se dotahovali na soupeře. Do poslední čtvrtiny jsme nastupovali za stavu 43:50. Poslední dějství přineslo napínavé drama až do konce. V poslední minutě se nám podařilo dotáhnout na rozdíl 3 bodů. Velmi pěkné, bojovné utkání plné emocí, bojovných výkonů a pěkných útočných akcí na obou stranách. Jen více takových vyrovnaných utkání.


Odpoledne nás čekalo slavnostní zahájení, kterého se zúčastnilo již všech 12 celků - BA Sparta Praha, SKB Zlín, SAM Brno, Jižní Supi, BCM Olomouc, BCM Prostějov, Sojky Pelhřimov, BK Snakes Ostrava, BK Opava, BC Vysočina, USK Praha a naši kluci z BK Horejsek Děčín. Po zahájení nás čekal druhý soupeř ze skupiny, hráči SKB Zlín.

SKB Zlín - BK Horejsek Děčín 17:82 (3:30, 10:44, 16:65)


Tým hráčů Zlína, složený převážně z hráčů ročníku 2006, se prezentoval sympatickým bojovným basketem. Rozdíl ve výkonnosti byl však patrný od samého začátku, kdy jsme začali navyšovat skóre a zlínští se bodově prosadili až ve čtvrté minutě. Po celé utkání naši chlapci udávali tempo hry. Jen začátek druhé čtvrtiny se nám moc nevydařil, hoši si mysleli, že už nemusí hrát. Po důrazném time-outu se však kluci probudili a začali opět předvádět pořádný basketbal. Kvalitně bránili, posílali míče do rychlých protiútoků a soupeře už do hry nepustili. V utkání dostali dostatek prostoru všichni hráči, a nakonec se nám podařilo zvítězit vyšším bodovým rozdílem.


V sobotu ráno jsme se rozhodli pro návštěvu Landek parku, muzea hornictví v Ostravě, kde jsme výtahem sfárali do hloubky „622“ metrů a byli seznámeni s prací horníků. Přesvědčili jsme se jak práce horníků na Ostravsku je těžká, náročná a nebezpečná. Když nás výtah vyvezl zpět na povrch, vyslechli jsme si přednášku o práci důlních záchranářů, prohlédli si jejich vybavení. Mohli jsme porovnat, jak se vybavení záchranářů vyvíjelo od prvopočátku až po ty nejmodernější ochranné pomůcky. Před odjezdem jsme se ještě svezli důlním vláčkem, kam měli někteří z nás problém se vměstnat, a vyrazili zpět do centra k bojům o postup v turnaji.


BK Horejsek Děčín - BK Snakes Ostrava 39:41 (8:13, 21:24, 31:29)

Čtvrtfinálové utkání s domácími Snakes bylo vyrovnané od prvních vteřin. Naštěstí jsme do utkání vstoupili koncentrováni od samého začátku a nenechali ostravské odskočit jako předchozí den Spartu. Průběh utkání byl velmi vyrovnaný, kvalitní obrana na obou stranách, pěkné útočné kombinace, rychlý basketbal, a tak se do poslední čtvrtiny vstupovalo za stavu 31:29. Šňůrou 6:0 jsme domácí zaskočili a donutili k time-outu. Ti opětovali šňůrou 9:0, především z trestných hodů, když naši nestačili na nohách a pomáhali si nedovoleně rukama.

Ještě 90 vteřin do konce jsme se díky střele Káji Rajchla dostali do těsného vedení 39:38. Bohužel vzápětí mu byly odpískané 2 osobní chyby a nedobrovolně musel na lavičku. Soupeř potrestal jeho vyloučení jednou proměněnou šestkou a srovnal skóre na 39:39. V posledních vteřinách to byla přetahovaná o míč a Snakes se podařilo, na rozdíl od nás, jeden z mnoha pokusů proměnit. Utkání provázela skvělá atmosféra, kterou vytvořili fanoušci domácích a hrstka rodičů z Děčína, ke kterým se pak přidaly celky Sparty a Opavy. Utkání jsme prohráli 41:39 a čekali na soupeře, který měl vzejít z utkání BK Opava vs. Jižní Supi. Opava porazila Supy 64:51 a my měli svést boj o umístění s druhými jmenovanými.

Jižní Supi - BK Horejsek Děčín 69:51 (13:18, 35:34, 57:38)


Opět velmi pěkné a těžké utkání s kvalitním soupeřem, se kterým jsme dokázali držet krok. Nepovedla se nám však 3. čtvrtina, v níž bylo znát, že klukům docházejí síly, a kterou jsme prohráli 4:22. V poslední části jsme se Supy opět srovnali krok a vyhráli ji 13:12, na celkové vítězství to ale nestačilo. Po porážce se Supy jsme měli před sebou utkání o umístění v turnaji, a to s poraženým z duelu BCM Orli Prostějov - SAM BŠM Brno. Brno porazilo prostějovské 75:35 a nás tudíž čekal v neděli zápas o 7. místo s Prostějovem.


BK Horejsek Děčín - BCM Orli Prostějov 76:37 (17:10, 35:16, 52:24)


V neděli před obědem jsme nastoupili ke svému poslednímu utkání na Festivalu. Začátek utkání byl velmi nervózní. Kluci dobře bránili, ale v zakončení nám chyběla jistota. Nabádali jsme kluky, ať pokračují, a začne to tam padat. Do druhé čtvrti jsme vstoupili odhodlaně s vytaženou obranou, začalo to i „padat“ a šňůrou 16:0 jsme utekli soupeři, kterému jsme první body druhé čtvrtiny dovolili až v šesté minutě. Po poločase jsme pokračovali v našem výkonu a už nedovolili soupeři, aby utkání otočil. Po čtvrtinách 17:8 a 24:6 jsme vyhráli nad Orly zaslouženě 76:37.

Ve velmi pěkné atmosféře, kde si každý z přihlížejících vybral jednoho z finalistů, se odehrálo utkání mezi BA Sparta Praha a BK Opava. Po celou dobu vyrovnaný zápas, kdy se soupeři střídali ve vedení. Na konci byla o kousek lepší Opava, která porazila Spartu 60:47, a vyhrála tak celý turnaj.

Návrat domů pak probíhal hladce a my se po necelých 7 hodinách na cestě dostali zpět do Děčína.


Turnaj hodnotím velmi pozitivně, kluci odehráli kvalitní utkání, se kterými neměli v soutěži zkušenosti. Okusili vítězství i těsné prohry. Všichni kluci si zaslouží velikou pochvalu za předvedené výkony. Poděkovat bych chtěl i fanouškům, kteří nás přijeli do Ostravy podpořit.


Turnajem pro nás skončila, z mého pohledu úspěšná, sezóna a už brzy se začneme připravovat na tu následující.

Štítky:

Vybrané příspěvky
Poslední příspěvky
Archiv

↓Vybrat měsíc↓

bottom of page