top of page
  • Petr Ďurana

RSBQ aneb když rozhodčí ponechá „výhodu“

Nová sezóna přinesla v basketbalových utkáních novinku týkající se posuzování taktického faulu na hráče v rychlém protiútoku. Používá se zkratka RSBQ (Rhythm, Speed, Balance, Quickness – rytmus, rychlost, rovnováha, hbitost), která vyjadřuje vlastnosti útočícího hráče, které nesmí být faulujícím obráncem narušeny, aby rozhodčí taktický faul neodpískal.


Aby se tak stalo, musí být splněno několik podmínek. Musí se jednat o zastavení rychlého protiútoku při přechodu útočníka z obranné na útočnou polovinu hřiště, faulovaný útočník musí mít míč (dribluje nebo přihrává) a kontakt obránce nesmí mít vliv na rychlost, směr a kontrolu míče útočníka.


Jestliže jsou splněny uvedené podmínky, osobní chyba bránícího hráče je zanedbána, taktický faul se neodpíská a útočící hráč pokračuje v útoku. Nesmí se ale stát, že útočící hráč vlivem kontaktu obránce spadne, ztratí míč, ztratí rychlost nebo přestane hrát. Pokud se tak stane, musí být faul obránci odpískán, ale ne jako standardní osobní chyba, ale jako chyba nesportovní! A to bez ohledu na počet dalších obránců na cestě ke koši.


Rozhodčí mají v tomto případě určitou dobu (maximálně vteřinu) aby počkali, jak hráč s míčem po taktickém faulu bude pokračovat, tzn., zda může bez problému dokončit útočnou akci nebo naopak akci přeruší (spadne, ztratí míč apod.). Podle toho rozhodčí buď faul zapískají, nebo ne.


Aplikace RSBQ končí v momentě, kdy se z hráče s míčem, který před tím dribloval, stane střílející hráč (klasická střela, zakončení dvojtaktem apod.). V tomto případě se faul posuzuje jako běžný faul na střílejícího hráče následovaný trestnými hody. Stejně tak se již princip RSBQ nepoužije, když je ukončen rychlý protiútok a hraje se již útok postupný.


Určitě bude nějakou dobu trvat, než s uvedeným novým trendem posuzování taktických faulů se hráči, trenéři, rozhodčí a zejména diváci plně sžijí. Snad bude cíl pro zavedení této věci Mezinárodní basketbalovou federací, tzn. „Hrát a nepřerušovat!“ naplněn a hra bude rychlejší a plynulejší a tedy i divácky atraktivní.


Dva příklady ze zápasu ME U16 Německo-Turecko, kdy rozhodčí přerušil hru, ale správně se měl aplikovat princip RSBQ a tedy rozhodčí měl nechat běžet hru dál:





Vybrané příspěvky
Poslední příspěvky
Archiv

↓Vybrat měsíc↓

bottom of page