top of page
  • Robert Landa

ŠEST KAPITOL O DĚČÍNSKÉ BASKETBALOVÉ MLÁDEŽI V SEZÓNĚ 2016/17

Mládež BK Děčín nejsou jen tréninky, zápasy a výsledky. Po celý rok pracuje realizační tým mládeže na množství akcí a událostí, rozvíjíme spolupráci s dalšími subjekty, pracujeme na co nejlepší prezentaci našeho klubu a usilujeme o uskutečnění dlouhodobých koncepčních kroků.


Níže uvedených šest kapitol rozvíjí stručně vše podstatné, co se v končící sezoně 2016/17 v naší mládeži událo.


Kapitola první: Spolupráce



se ZŠ Komenského


Významným počinem našeho klubu je od začátku školního roku stále se rozvíjející spolupráce se ZŠ Komenského. Prvním krokem bylo vytvoření basketbalové třídy pro 15 dívek a 15 chlapců na této škole. Děti v této třídě budou mít v prvním ročníku o jednu hodinu tělesné výchovy navíc (bude vedena našim trenérem), vzdělávací program je standardní.

Základní škola Komenského se ve spolupráci s naším klubem rovněž přihlásila do prvního ročníku prestižní a velmi dobře marketingově uchopené soutěže Junior NBA. Hráči a hráčky BK Děčín studující na prvním stupni této školy postoupili až do finálového kola soutěže a dostali se tak mezi TOP8 škol v republice.

A dařilo se i starším žákům - hráčům našeho klubu. Ti v rámci celorepublikového turnaje základních škol postoupili z okresního do finálového krajského kola, které vyhráli.


Náš klub rovněž pořádá pro ZŠ Komenského třikrát týdnu v ARMEX Sportcentru Hodinu pohybu navíc - děti z prvních, druhých a třetích tříd pravidelně docházejí na tréninky vedené našim trenérem. Náplní jsou (metodicky od MŠMT velmi dobře zpracované) základy míčových her a obecná pohybová průprava.



s mateřskými školami

Pravidelnými návštěvníky našeho ARMEX Sportcentra jsou i děti z MŠ Riegrova, Pohraniční a Liliová. Naši trenéři pro ně třikrát v týdnu připravují Pohybové hry - 45 minut aktivit a her rozvíjejících hbitost, obratnost a spolupráci. A protože lekce probíhají v ranních hodinách a rodiče tak nemohou pokroky svých dětí a práci našich trenérů sledovat, je jedna z Pohybových hodin v roce realizována jako otevřená v odpoledních hodinách.

Kromě celoročních Pohybových her pořádáme v sezoně i jednotlivé lekce pro další MŠ - spolupráce je nabízena všem děčínským mateřským školám.




regionální spolupráce s dalšími basketbalovými kluby


V soutěžích jsme konkurenty, ovšem na klubové úrovni se snažíme o spojení sil s dalšími regionálními kluby. Živá a čilá zdá se basketbalová spolupráce na trase Děčín - Varnsdorf. Varnsdorfští přijali naše pozvání na přípravné utkání U12, na turnaje přijela jejich družstva U19, U17 i muži ze SČL. Již tradičně míří opačným směrem na týdenní soustředění na konci léta týmy malých děčínských válečníků a válečnic. Dva tréninky vedl a s nábory nováčků varnsdorfským pomohl hráč děčínského A-týmu a díky dobrým vztahům a zodpovědnému přístupu nasměrovalo letos děčínské vedení do Varnsdorfu mezinárodní přípravné utkání reprezentace U17 ČR - Finsko, v minulosti pak také U18 ČR - Německo i přípravné utkání děčínského A-týmu se švédským mistrem.


V rámci krajské koncepce putuje z Děčína do Varnsdorfu také materiální podpora v podobě sportovního vybavení, pomůcek, apod. Náklady na výše zmíněné přípravy také hradí děčínský celek právě v rámci krajské spolupráce. Nejdůležitější je však spolupráce nemateriální, vzájemné navštěvování, pomoc při rozšiřování členské základny, předávání zkušeností a znalostí.

Spolupráce na bázi hráčské výměny funguje i s kluby z Liberce, Litoměřic, Ústí nad Labem a Trutnova.


podpora nemajetných rodin prostřednictvím České olympijské nadace


I pro rodiče našich svěřenců je připravena možnost podpory od České olympijské nadace. Česká olympijská nadace se zasazuje o pomoc dětem, které velmi baví sport a věnují se mu v rámci svého volného času v klubech nebo dalších organizacích, ale zároveň je omezuje nedostatek peněz na vybavení, soustředění nebo třeba na členské příspěvky.



s rodiči

Za velmi důležité považujeme propojení rodičů našich svěřenců/svěřenkyň a klubu. Na prvním místě by měl být zdravý zájem o sportovní činnost svých dětí. Najít správnou míru podpory a se skutečností shodující se pohled na své děti není snadné, nicméně sdílet se svými dětmi společné zážitky, mít společný zájem, mít si o čem promluvit a najít skrze povrchní rozhovor o sportu cestu k něčemu vztahově hlubšímu, stojí za to. Pokud si rodiče najdou čas podívat se na domácí zápas a s nadhledem podpořit své děti ve sportu - říkáme výborně! A dále: mají-li rodiče možnost vyrazit i na venkovní utkání svých dětí, „družit se“ navzájem, o to lépe pro celý tým.


Vztahová rovina je klíčová a měla by být samozřejmá. Pokud ale mají někteří z rodičů možnost, čas, nebo prostředky podpořit náš klub i jinak (nákup mikin a warm up triček, video a foto záznam ze zápasů a akcí, odvoz na utkání atd.), patří jim naše díky.



s hráči A-týmu jako trenéry


Všichni hráči děčínského A-týmu několikrát v sezoně vedli tréninky některého z mládežnických týmů. Velcí děčínští válečníci jsou bezesporu vítaným zpestřením tréninku a inspirací pro začínající hráčky a hráče našeho klubu.


Kapitola druhá: Reprezentace



ocenění U13 basketbalistů městem

Současní hráči družstva U13 obdrželi za své druhé místo na Festivalu ČR v Ostravě ocenění za výjimečné sportovní úspěchy a reprezentaci města Děčína v roce 2016. V minulé i letošní sezóně se tak stali nejúspěšnějším družstvem našeho klubu.




Děčíňačka v ŽBL


Děčínská rodačka Eliška Štěbetáková, vnučka hráče Jaroslava Chaloupky, který s týmem BK Děčín postoupil v roce 1974 do 1. ligy, odehrála svou první sezónu v nejvyšší soutěži žen. Na své basketbalové cestě tak dosáhla další vysoké mety poté, co se stala v létě členkou reprezentačního družstva žen do 18 let.

Lukáš Rozsypal na LOH ČR


Hry VIII. letní olympiády dětí a mládeže České republiky se uskuteční v metropoli Jihomoravského kraje v Brně. Pořadatelé vypsali 22 sportovních odvětví. Lukáš byl trenéry Janem Šotnarem (Litoměřice) a Adamem Žampachem (Ústí nad Labem) vybrán do širšího krajského výběru.

Lukáš Rozsypal (2002, nyní extraliga U15) se již dvakrát zúčastnil s týmem Litoměřic Mistrovství ČR v žákovských kategoriích. Ale Lukáš nezapomíná ani na svůj domovský klub - je oporou našeho družstva U17.


regionální výběry

Andrlová, Abraham, Helvig a Průša. Jedna Děčíňačka a tři Děčíňáci narozeni L. P. 2003 si vybojovali místo do závěrečné nominace na turnaj regionálních výběrů. Chlapci skončili s týmem Severních Čech na dobrém pátém místě, už ne tolik se dle konečných výsledků dařilo našim severočeským dívkám - ty zvítězily pouze v závěrečném utkání o sedmé místo.




hostující hráči

Hráči A-týmu, děčínští rodáci Lukáš Bažant a Filip Kroutil sbírali jako mladí basketbalové zkušenosti na pražském Sokole. Podobně jako oni vyráží každým rokem několik hráčů a hráček na hostování do spřízněných klubů. V letošní sezoně to bylo šest hráčů (Anderle, Ďurana, Julák, Fichtner, Cita, Rozsypal) a dvě hráčky (Švarcová a Žižková), kteří měli dvojí klubovou příslušnost - vyrazili „do světa“ a získávali cenné zkušenosti ve vyšší konkurenci individuální i týmové.


soutěže a turnaje


Jednotlivá družstva reprezentují náš klub, město a své partnery nejen v oficiálních soutěžích, ale týmy nastupují také na dalších turnajích. Letos to byl pro U11 turnaj v Chomutově, U12 se zúčastnili turnajů v Jeně a Chemnitzu a Festivalu ČR v Ostravě, U13 uspěli na Národním finále ČR v Praze a U14 se konfrontovali s extraligovými týmy na Festivalu rovněž v Praze.





Kapitola třetí: Výsledky jednotlivých kategorií


Tradičními konkurenty našeho klubu v severočeské oblasti jsou basketbalové týmy Litoměřic, Ústí nad Labem, někdy Roudnice nad Labem a také Liberce. Je bezesporu, že trenéři i vedení těchto klubů dělá maximum pro hráče, svůj klub i dobré výsledky. O to více nás těší, když v této nabité konkurenci uspějí i naše družstva.

Přesto bych zde znovu rád připomenul, že byť nám současné dobré výsledky naší mládeže dělají velkou radost, podstatnější pro náš klub je, že:


  • se děti učí, že pohyb (sport) je samozřejmá, zdravá a potřebná součást života,

  • se do utkání zapojují všichni hráči,

  • basketbal děti baví,

  • se děti rozvíjejí nejen po fyzické, ale jednoznačně a výrazně i po psychické a mentální stránce.


Nejvýznamnějším letošním úspěchem naší mládeže je bezesporu 4. místo na Národním finále ČR chlapců kategorie do 13 let. Náš tým U13 dominoval v oblastním přeboru a následným vítězstvím v kvalifikaci si zajistil místo mezi 12 nejlepšími týmy v republice. Na závěrečném turnaji v Praze jednoznačně uspěl v základní skupině i ve čtvrtfinále, soupeř (celkový vítěz) v semifinále byl ovšem nad jeho síly a po těsné porážce v utkání o třetí místo se naši kluci umístili na místě čtvrtém.



Družstvo chlapců kategorie U11 trenérů Mišejka a Houšky těsně neprošlo kvalifikací na Národní finále, výkonností rozdíl s konkurenty však nebyl zásadní. Jde o nejmladší soutěžní kategorii a první zápasové zkušenosti. Ve stejné kategorii máme ještě druhé družstvo - U11MIX (jedná se o smíšený tým s převahou děvčat). Toto družstvo skončilo v oblastním přeboru (OP) na 8. místě


Tým U12 trenéra Záleského obsadil skvělé druhé místo jak v OP, tak v celkové kvalifikaci o Národní finále a na Festivalu ČR v Ostravě pak obsadil pěkné 7. místo. Družstvo patří ke špičce v našem regionu. O týmu U13 trenérů Landy a Skokana je pojednáno výše.


Dařilo se i našim starším žákům (kategorie U14). Žákovská liga je první celorepublikovou zkušeností. Díky početnímu stavu byly vytvořeny dva týmy, A tým trenéra Plachého obsadil v nadstavbové skupině žákovské ligy (druhá nejvyšší soutěž) skvělé 2. místo. B tým (složený především z mladších hráčů U13) byl určen ke sbírání herních zkušeností.



Naši kadeti (U17, trenér Kroupa) hráli v letošní sezoně Nadregionální soutěž (NRS - třetí nejvyšší soutěž) a skončili na čtvrtém místě ve finálové skupině.


Junioři trenéra Fialy v lize U19 (druhá nejvyšší soutěž) obsadili šesté místo a uhájili tak ligu i pro další ročník.


Naše dívčí složka nastupovala v minulé sezoně ve třech soutěžích - starší minižákyně U13 trenérek Ulbrichové a Šalovské byly v OP na místě čtvrtém, v ligové skupině B obsadily třetí místo naše mladší žákyně U14 (trenéři Ulbrichová a Záleský) a naše juniorky U19 trenéra Fialy skončily na čtvrtém místě v NRS.




Kapitola čtvrtá: Prezentace


focení mládeže

Basketbalový klub BK Děčín čítal k 1. 1. 2017 úctyhodných 361 basketbalistů a basketbalistek. 323 z nich je mladších 18 let, 38 osmnácti let starších. Na focení byli pozváni chlapci a děvčata z našich přípravek a z družstev U11, U11mix, U12, U13 a U13w, U14 a U14w, U17, U19 a U19w. Byť na focení nebyli všichni, dostavilo se dětí doslova nepočítaně. Fotografie jsou k dispozici k volnému stažení a jedna z nich je jako hlavní umístěna na úvodní webové stránce naší mládeže. Věříme, že se stanou hezkou památkou a v budoucnu i nástrojem k cestám v čase v mysli našich svěřenců.




vánoční akce

V čase mezi svátky probíhají pravidelně otevřené (účast rodičů) tréninky dívčí a chlapecké složky soutěžní formou (různé basketbalové disciplíny). Jako dárek k Vánocům dostali naši nejmenší basketbalové pexeso (autorkou je maminka dvou našich svěřenců).




tradice

Věříme, že je patřičné uchovávat v paměti významné události a osobnosti spjaté s naší mládeží. Letos jsme proto společně oficiálně poblahopřáli k 90. narozeninám trenéru Otomaru Černému. Již od šedesátých let minulého století vítězil tento stále vitální rodák z Nebočad se svými družstvy v regionálních soutěžích, v dalších desetiletích pak dosáhl se svými svěřenkyněmi až na titul celorepublikový - mistryň republiky.




web mládeže a zápasové bulletiny


Za poslední rok web shlédlo cca 30.000 návštěvníků, v sezóně 2016/17 bylo na blogu publikováno více jak 300 článků, převažovaly přehledy o nastávajících utkáních a souhrnné přehledy o výsledcích jednotlivých týmů v uplynulém víkendu a konkrétní hodnocení jednotlivých utkání příslušným trenérem. Výsledky mládeže a události spojené s ní pravidelně prezentujeme v zápasových bulletinech děčínského A-týmu.

Kapitola pátá: Koncepční kroky


nábor v září

Úspěšnou akcí vyvrcholila čtrnáctidenní náborová činnost, kdy hráči A-týmu navštívili první stupně děčínských základních škol, klub se prezentoval na Burze volnočasových aktivit a informace o náboru se šířily pomocí tištěných médií i na sociálních sítích. Náš klub se v tento den rozrostl o 51 nových členů. Další nábor (tentokráte cílený na dívky) je plánován na květen, dvoufázový režim náborů jaro-podzim bude zachován dlouhodobě.




školení rozhodčích


„Mariáš bez peněz a basket bez rozhodčích se hrát nedá“. Co se počtu rozhodčích týče, není situace dobrá. Přibývá nám sportujících dětí i soutěžních družstev, ale rozhodčích nikoliv. Proto se náš klub aktivně zaměřuje na skauting a spolupráci při školení nových rozhodčích. Ve článcích na webu se dlouhodobě snažíme o osvětu (přístup k rozhodčím, aktualizace a upřesnění pravidel) do všech skupin (fanoušci, trenéři, hráči). Hráč družstva U19 Antonín Ďurana úspěšně složil zkoušky na rozhodčího 1. třídy.

školení nových trenérů a seminář


Věnujeme se i výběru nových trenérů. V květnu se školení začínajících trenérů v Liberci zúčastnilo s podporou našeho klubu 5 budoucích trenérů a 3 trenérky. Všichni budou působit příští rok jako asistenti u našich mládežnických družstev. Na palubovce našeho klubu se letos uskutečnil i jeden seminář - přednášejícím byl ústřední trenér mládeže Jan Slowiak.



pravidla mládeže BK Děčín (trenéři, hráči, rodiče)


Šéftrenér mládeže Robert Landa sepsal pro účely našeho klubu pravidla chování a povinnosti trenérů, hráčů a rodičů našich svěřenců. Text vyjadřuje snahu basketbalového klubu o zlepšení fungování naší mládeže. Samozřejmě si neděláme iluze o jeho plné realizaci. Pravidla jsou cílem, ke kterému by spolupráce trenérů a trenérek, svěřených dětí i jejich rodičů měla směřovat.



dlouhodobý plán práce s mládeží


Šéftrenérem mládeže vytvořená koncepce mládeže BK Děčín má být ucelenou oporou pro fungování našeho klubu jak po stránce organizační, tak systémové. Nyní je připravená k připomínkám a schválení.

Kapitola šestá: Plán do další sezony


Našim velkým přáním je po dlouhé době opět přihlásit všechny soutěžní kategorie chlapců a alespoň tři soutěžní týmy dívek. V plánu je pokračování spolupráce se ZŠ a MŠ, jistá je již nyní účast v Junior NBA. Věnovat se musíme zapojení nových trenérů a podpoře těch současných. Za nejen formálně podstatné považujeme schválení dlouhodobé koncepce.


Štítky:

Vybrané příspěvky
Poslední příspěvky
Archiv

↓Vybrat měsíc↓

bottom of page