top of page
  • Petr Ďurana

Severočeská divize Jr. NBA League finišovala v Děčíně

Ve čtvrtek 9. listopadu hostil Děčín druhý turnaj Divize A - Severní Čechy letošního ročníku Jr. NBA League Česká republika. Pět týmů divize se utkalo na palubovce ARMEX Sportcentra a v tělocvičně ZŠ Dr. Miroslava Tyrše.





Děčín reprezentovala ZŠ Komenského pod hlavičkou týmu Minnesota Timberwolves pod vedením trenéra děčínské basketbalové mládeže Jirky Fialy:




V cestě za postupem do další fáze soutěže (play-off) nám stáli tito severočeští soupeři:



  • Oklahoma City Thunder - ZŠ Písečná, Chomutov

  • Portland Trail Blazers - ZŠ Mírová, Ústí nad Labem

  • Utah Jazz - ZŠ Východní, Varnsdorf

  • Denver Nuggets - ZŠ Kpt. Otakara Jaroše, Louny



s kterými jsme se utkali s těmito výsledky:


Minnesota Timberwolves (Děčín) vs. Utah Jazz (Varnsdorf) 38:18


Portland Trail Blazers (Ústí) vs. Minnesota Timberwolves (Děčín) 25:10

Minnesota Timberwolves (Děčín) vs. Oklahoma City (Chomutov) 29:14 Denver Nuggets (Louny) vs. Minnesota Timberwolves (Děčín) 31:27



Komentář trenéra děčínské Minnesoty Jirky Fialy k jednotlivým zápasům:


V prvním utkání jsme se střetli s Utahem Jazz a již po první čtvrtině nebylo o vítězi pochyb (20:0). Dvacetibodový náskok z první čtvrtiny se ukázal rozhodující, jelikož další čtvrtiny skončily nerozhodně a tak vítězíme 38:18.


V druhém špíle nás čekalo Ústí, alias Portland Trail Blazers. Bohužel nám tento soupeř ukázal rychlejší přechod do útoku a zároveň ukázal klid v zakončení a tak jsme bohužel tento zápas prohráli 10:25.


Po krátkém odpočinku jsme nastoupili proti outsiderovi skupiny z Chomutova, nicméně po první čtvrtině jsme prohrávali o bod a tak došlo k důrazné domluvě. Po zbytek utkání jsme dostali už jen dva koše a tak jsme splnili roli favorita a vyhráli 29:14.


V posledním utkání nás čekal Denver Nuggets, který do té doby procházel turnajem bez porážky. My se to pokusili změnit a od první minuty byl k vidění krásný zápas, plný emocí na obou stranách, přesných košů z delší vzdálenosti, urputné bojovnosti na doskoku a děčínští hnáni fantastickým publikem drželi s favoritem celé Junior NBA krok až do posledních minut. Pár sekund před koncem základní hrací doby jsme srovnali trestným hodem na 27:27 a zápas šel do prodloužení. V tom jsme se bohužel netrefili a soupeř dvěma přesnými střelami rozhodl utkání v náš neprospěch.


I tak předvedli naši hráči a hráčky parádní výkony, na které mohou být pyšni a ukázali všem, že by si postup do další fáze zasloužili.




Ostatní výsledky turnaje:


Oklahoma City Thunder (Chomutov) vs. Portland Trail Blazers (Ústí) 6:50

Oklahoma City Thunder (Chomutov) vs. Denver Nuggets (Louny) 4:56

Utah Jazz (Varnsdorf) vs. Denver Nuggets (Louny) 4:44

Utah Jazz (Varnsdorf) vs. Oklahoma City Thunder (Chomutov) 22:16

Denver Nuggets (Louny) vs. Portland Trail Blazers (Ústí) 30:28


(Denver porazil Portland až v druhém prodloužení tzv. „zlatým“ košem.)

Portland Trail Blazers (Ústí) vs. Utah Jazz (Varnsdorf) 48:12




Po turnaji v Děčíně vypadá konečná tabulka severočeské divize takto:


1. Denver Nuggets (Louny) 8 0 320:111 16

2. Portland Trail Blazers (Ústí) 6 2 336:115 14

3. Minnesota Timberwolves (Děčín) 4 4 232:172 12

4. Utah Jazz (Varnsdorf) 2 6 97:306 10

5. Oklahoma City Thunder (Chomutov) 0 8 72:353 8



Do play-off tedy postupuje lounský Denver z prvního místa a ústecký Portland z druhého. Na třetím místě skončila děčínská Minnesota, u které o postupu do další fáze rozhodnou až výsledky závěrečného turnaje divize C - Jihozápadní Čechy, který se hraje 15. listopadu (ze tří divizí postupují vždy první dva a osmičku doplní dva nejlepší týmy na třetích místech).




Na turnaji byl k vidění skvělý basketbal. Všechny týmy podpořené početným publikem ze základních škol, rodičů hráčů i ostatních fanoušků ze sebe vydaly maximum. Mladé basketbalisty podpořili i hráči děčínského Á-týmu, kteří na závěr akce předali účastníkům ceny a drobné upomínkové předměty od města Děčín a klubu BK Děčín.




Hodnocení turnaje sportovním manažerem BK Děčín Jakubem Důrou:


Celá akce měla neskutečně nabíjející atmosféru! Míra úsilí a intenzity, kterou všichni sportovci vložili do svého snažení, byla na až profesionálně vysoké úrovni! Vidět takto zapálené sportovce je ohromnou radostí nejen pro jejich učitele a trenéry, ale pro všechny zúčastněné.

Rád bych touto cestou poděkoval v prvé řadě Janu Koutovi, který měl organizačně celý turnaj na triku a zvládl to skvěle. Další velký dík patří samozřejmě NBA za tento nápad, České basketbalové federaci a agentuře Sport Invest Marketing za organizaci, našim děčínským a okolním rozhodčím, všem dobrovolnicím a dobrovolníkům z řad našich mládežnických juniorských týmů, fotografům, rodičům a divákům.

Speciálně bych chtěl zmínit paní ředitelku Křivohlavou za skvělou dlouhodobou spolupráci a uvolnění dětí na vytvoření atmosféry na zápasech a také pana ředitele Broučka za umožnění využití tělocvičny ZŠ Dr. Miroslava Tyrše a za aktivitu vedoucí k jejím úpravám na zprovoznění pro basketbal.

Napojení na nejkvalitnější soutěž na světě je motivační, osvěžující a dodává těmto střetnutím lesk. Pro nás je ale podstatné vést děti ke sportování, k rozvoji fyzickému i osobnostnímu a navazování dlouhodobých vztahů. Věříme, že každá takto povedená akce se vryje do paměti v tom nejlepším světle.




Poděkování také paní Kučírkové a panu Černému za fotografie. Kompletní fotogalerie budou zveřejněny později. Záznam části turnaje v ARMEX Sportcentru je k dispozici na TVCOM.cz.

Vybrané příspěvky
Poslední příspěvky
Archiv

↓Vybrat měsíc↓

bottom of page