top of page
  • Petr Ďurana

U14 na mezinárodním turnaji v Drážďanech

O víkendu 16.-17. června se 9 hráčů týmu U14 zúčastnilo mezinárodního turnaje hráčů ročníku 2003 a mladších hraného v pěkných moderních halách gymnázia Dresden-Tolkewitz. Turnaje se kromě našeho týmu zúčastnily české celky SLUNETA Ústí nad Labem, BK Teplice, domácí Dresden Titans a erfurtská BiG Gotha Rockets. Hrálo se systémem každý s každým, tedy na každý tým čekaly 4 zápasy - dva v sobotu a dva v neděli. Hrálo se 4 x 8 minut čistého času.


SLUNETA Ústí nad Labem - BK Děčín 34:76 (8:24, 14:42, 17:63)

Hned na úvod turnaje nás čekal známý soupeř. Chtěli jsme potvrdit převahu našeho týmu z posledních soutěžních ročníků a to se nám podařilo. V útoku jsme hráli organizovaně, hráči si dobře měnili pozice a míč putoval z ruky do ruky, takže jsme měli volné pozice pod košem nebo z perimetru hráli ostře 1 na 1 do koše. Rozhodčí pískali úzkostlivě každý kontakt, takže jsme házeli spoustu šestek, které jsme úspěšně proměňovali.

V obraně jsme od začátku na soupeře vyvíjeli při jeho rozehře tlak a získávali tak míče. Pokud se soupeř již dostal na naší polovinu, bránili jsme ho dobře na nohou a nedovolili mu snadno skórovat. Soupeř se tak dostal k šanci ke skórování pouze na čáře trestných hodů (a nebyl moc úspěšný) nebo se mu občas povedl rychlý protiútok.

V tomto trendu pokračovaly i další dvě čtvrtiny kdy jsme soupeři dovolili pouze 9 bodů. V poslední části jsme již měli velký náskok a trochu jsme polevili v obraně a naopak nebyli tak kolektivní v útoku, tuto čtvrtinu pak soupeř i díky 3 trojkám vyhrál 17:13.


BK Teplice - BK Děčín 16:118 (0:33, 4:63, 9:95)

Hned po zápase se Slunetou nás čekal zápas s Teplicemi, které však přivezly velmi mladý tým, s kterým jsme neměli žádné problémy. Šlo jen o to dostat co nejméně bodů a v útoku si nacvičit spolupráci všech hráčů. Stejně jako v prvním zápase jsme soupeře presovali a Teplice s tím měly velké problémy. V obraně jsme zahráli výborně a soupeři dovolili dát jen pár košů z dálky. Na útočné polovině jsme předváděli hezké akce, kdy si hráči pěkně přihrávali a nacházeli tak volné pozice ke skórování. Hodně bodů jsme získali i z rychlých protiútoků kdy jsme akce zakončovali pěknýma alley oop.


BiG Gotha Rockets - BK Děčín 77:42 (24:4, 43:22, 59:32)

V neděli dopoledne nás čekal první německý soupeř Gotha. Po celý zápas nám velké problémy dělali vysocí hráči soupeře, kteří úspěšně doskakovali pod oběma koši. Zejména na obranném doskoku jsme nebyli moc úspěšní. Soupeř si několikrát doskočil svoji střelu z podkoše a pokud ji nakonec nedal, skončilo to naším faulem, který soupeř úspěšnými šestkami potrestal.

Nepomohlo nám ani velmi přísné posuzování našich zákroků rozhodčími kdy jsme měli velmi brzo problém s fauly a museli tak mít na hřišti nízkou sestavu. Soupeř nás také velmi ničil svými rychlými protiútoky, kdy se hodně často dostával k našemu koši v přečíslení a díky své výšce snadno skóroval. První čtvrtinu jsme tak prohráli 4:24.

Do druhé čtvrtiny jsme nastoupili poučeni z chyb v té první a bylo to hned znát. Se soupeřem jsme drželi krok, lépe bránili jeho pivoty, v útoku hráli odvážněji, najížděli nekompromisně do koše a alespoň jsme získávali fauly, ale bohužel jsme neproměňovali šestky. Rozhodčí také upravili po přestávkové domluvě své pískání a mohli jsme tak pokračovat v agresivní obraně, na kterou jsme z našich soutěží zvyklí. Druhá čtvrtina tak byla vyrovnaná 19:18.

Do třetí části jsme však nastoupili bez našeho nejvyššího hráče, který se vyfauloval a bez dalších dvou pivotů, kteří se lehce zranili (kotník a koleno). Druhý poločas jsme tak odehráli v 7 hráčích a nízké sestavě. Přesto jsme se soupeřem drželi krok a čtvrtiny prohráli jen o pár bodů.


Dresden Titans - BK Děčín 39:28 (6:8, 20:19, 28:24)

Naše poslední utkání bylo z organizačních důvodů přesunuto hned po utkání s Gothou a hrálo se jen 4 x 8 minut hrubého času. První změna nám moc nevyhovovala, protože kluci byli po utkání s Gothou hodně unaveni, druhá změna však byla přínosem. Do utkání jsme nastoupili jen v 7 hráčích, dva lehce zranění zůstali z preventivních důvodů na lavičce.

Do utkání jsme vstoupili velmi dobře, získali jsme náskok 8:0. Soupeř si vzal timeout a upravil svoji strategii. Bednu hlavně začal ucpávat dvěma vysokými hráči a to nám začalo dělat problémy, protože najíždět na koš se moc nedalo a střelba z dálky se nám moc nedařila. Rychlé útoky jsme také nemohli praktikovat, protože nám již chyběli síly. Soupeř tak postupně začal stahovat náš náskok a v poločase se dokonce dostal přes nás o 1 bod.

Bohužel druhý poločas se nám moc nevydařil, hráči začali hrát individuálně, při rozehře dlouho drželi míč a nepřihrávali si, takže jsme měli hodně ztrát, na soupeřově polovině hráli jenom na sebe, neúspěšně najížděli nebo stříleli z dálky a neměli jsme útočný doskok. Výsledkem bylo, že soupeř se nám začal výsledkově vzdalovat a my jsme již neměli fyzické a hlavně psychické síly s tím něco udělat.


Přesto patří klukům za celý turnaj velká pochvala. U proher s německými soupeři je třeba si uvědomit, že protihráči byli o rok starší (2003), takže pro náš tým to byla velká zkušenost a výborná příprava na další sezónu v lize U15. Poděkování také našim fanouškům, kteří nás přijeli do Drážďan podpořit.

Štítky:

Vybrané příspěvky
Poslední příspěvky
Archiv

↓Vybrat měsíc↓

bottom of page