top of page
  • Jakub Houška

Národního finále U12 v Děčíně - zkušenosti a zážitky jsou více než výsledky

První květnový víkend patřil v Děčíně mládežnickému basketu a to přesněji Mistrovství republiky v kategorii U12. Dvanáct celků z republiky si to rozdalo o toho nejlepšího, a že to byly boje krásné. První místo nakonec patřilo Ostravě a druhé kupodivu také Ostravě, jelikož ve finále porazili kluci z NH Ostrava svého městského rivala Snakes Ostrava, klub, z kterého pochází i vítěz Euroligy Jan Veselý. Souboj o třetí místo lépe vyzněl pro posílenou Mohelnici a čtvrtá bramborová příčka nakonec patřila přemožitelům Válečníků ve skupině USK Praha.

Naši mladí Válečníci skončili nakonec na 9. místě, když se jim nepodařilo projít z nejtěžší skupiny na turnaji a jejich trenér Jakub Houška k tomu dodal: „Měli jsme nejtěžší skupinu na turnaji, ale i přesto jsme chtěli postoupit dál a prát se o nejvyšší místa. První zápas proti Snakes Ostrava se nám velice povedl a dlouho jsme sahali po překvapivém vítězství, ale nakonec prohra, druhý zápas ve skupině jsme již nezvládli trochu mentálně a USK zaslouženě vyhrálo. Nakonec tedy 9. místo a pro náš tým velká zkušenost. Všichni věděli, že patříme výš, ale každý si musí projít vším a vše nás opět posune dál. Bavilo mě sledovat kluky při zápasech, ty emoce, napětí, fandící rodiče… Osobně jsem rád za to, jak turnaj proběhl, jak se všichni respektovali, jak rodiče fandili, a děti se bavily. Dostat takto velkou akci do Děčína je skvělé a budu rád, když nezůstane u jedné, ale budeme se snažit o přidělení dalších, je to pro naši mládež obrovská motivace a pro naše město velký přínos.



Dle ohlasů všech zúčastněných se turnaj velice povedl a to potvrzují i slova ředitele turnaje Jakuba Důry, který měl vše pod svou taktovkou: „Při znalosti organizační náročnosti, pocitech z průběhu turnaje a ohlasech od většiny týmů, nelze než být spokojený s celkovým průběhem SANEX CZ Národního finále U12 v Děčíně. Trochu mrzí neúčast mladých Válečníků v playoff, ale odehráli výborné zápasy s finalistou a semifinalistou v nejtěžší základní skupině, a pak jasně ovládli boj o 9. místo v ČR, což je skvělý úspěch! Osobně jsem moc vděčný celému organizačnímu týmu, od kolegů Jana Kouta, Radka Kroupy, Jakuba Houšky, Radky Freibergové, Lukáše Housera, Petra Ďurany, ale především mladým dobrovolníkům z řad naší mládeže. Fungovali jsme jako skvělý tým a zúročili zkušenosti z předchozích menších akcí. Všem lidem podílejícím se na chodu turnaje patří ohromný dík. Dále pak jistě všem trenérům sportovcům a rodičům, kteří vytvářeli neúnavně báječnou atmosféru na všech utkáních. V neposlední řadě děkujeme za podporu všem sponzorům a statutárnímu městu Děčín.

Jeden skvělý komentář připlul také od vítězů celého turnaje NH Ostravy: „Národní finále v Děčíně bylo zatím nejlepší, kterého jsme se kdy zúčastnili. Z celého srdce děkujeme organizátorům za absolutně bezchybně zvládnutý turnaj a za vytvoření atmosféry, na kterou budou naši svěřenci vzpomínat do konce života a své nejkrásnější basketbalové chvíle tak budou mít díky tomu navždy spojeny právě s městem DĚČÍN.

Nejen zápasy našich Válečníků bedlivě sledoval i šéftrenér basketbalové omladiny v Děčíně Robert Landa a co říkal na výkony našich malých hvězdiček? „Sport se vždy bude poměřovat výsledky a pořadím. Ale pokud na svých svěřencích vidíte, že vše dělají nejlépe jak umí, že je pohyb a hra těší a že basketbalem žijí nejen oni, ale i jejich nejbližší, není u mládeže výsledek to nejdůležitější. Sledoval jsem tým U12 v základní skupině NF a tušil jsem, že postup do čtvrtfinále nebude snadný - skvělý zápas s pozdějšími finalisty na úvod, poté přímý souboj o TOP8 s čtvrtým týmem ČR. Dvě prohry v první den rozhodly o nenaplnění očekávání a přání. Co se ale po tři dny plnilo vrchovatě, byla srdce a mysl mladých Válečníků. A pořádně zabrat dostala i jejich těla. A hlasivky fanoušků. Zážitky a emoce z utkání před plnou halou, zkušenosti ze zápasů s nejlepšími týmy a konfrontace s nejsilnějšími soupeři republiky hráčům nikdy nikdo nevezme. A jsem si jistý, že kluky prožitky z takové turnaje obohatí. Zbylá tři střetnutí Válečníci jednoznačně vyhráli a potvrdili, že patří do republikové špičky. A že Děčín skončil na devátém místě v ČR? Jsme sportovci - takže vadí. Ale není to to nejdůležitější.

Veškeré výsledky a fotogalerii naleznete na internetových stránkách SANEX CZ Národního finále U12 v Děčíně.

Štítky:

Vybrané příspěvky
Poslední příspěvky
Archiv

↓Vybrat měsíc↓

bottom of page