top of page
  • Jr. NBA League ČR

Slavná NBA zavítá do Děčína, alespoň ve verzi pro děti

Čtvrtý ročník prestižní školní basketbalové soutěže Jr. NBA League vyvrcholí 29. listopadu v Děčíně, kde se ve Sportovním centru utkají čtyři nejlepší celky o prsteny pro nové šampiony. Děti ze základních škol v Děčíně, Brandýsa nad Labem, Opavy a Nymburka se obléknou do barev týmů NBA a pokusí se vyhrát první velkou trofej svých začínajících kariér. Finále se odehraje od 15:15 v přímém přenosu Nova Sport.


Z celkem přihlášených 87 škol se mezi poslední čtyřku probojovaly ZŠ Na Výsluní v Brandýse nad Labem, která reprezentuje barvy Oklahomy Thunder. Opavská ZŠ Boženy Němcové pak hraje v dresech Charlotte Hornets. Tyto dva celky se utkají v prvním semifinále od 9:15. Následně se od 11:00 domácí děčínská ZŠ Dr. M. Tyrše v barvách Houstonu Rockets střetne s nymburskou ZŠ Komenského jako Bostonem Celtics. Dojde tak na souboj aktuálně nejúspěšnějších basketbalových měst v republice.


Pořadatel měl vzejít ze čtyř finalistů, a když z play off postoupil na finálový turnaj Děčín, nebylo nad čím váhat. Toto severočeské město dlouhodobě prožívá basketbalovou horečku, místní Válečníci byli čtyřikrát za posledních pět let ve finále Kooperativa Národní basketbalové ligy a město basketbalem žije, když ve Sportovním centru bývá na zápasech nejlepší atmosféra v celé lize. Teď si na stejném hřišti zahrají i naši čtyři finalisté, kteří se o titul utkají vůbec poprvé.


„Moc se těšíme. Je to pro nás velká událost. Byl to takový náš sen, že by se něco takového mohlo povést. Loni jedna ze škol byla docela blízko, ale povedlo se postoupit až letos. Věřím, že atmosféra tu bude opravdu zajímavá,“ řekl bývalý reprezentant a výrazná postava děčínského basketbalu Jakub Houška, který spolu s Miroslavem Soukupem vede mladé děčínské dívky a chlapce, a to včetně svých synů Marka a Filipa.


Proti Děčínu se postaví v semifinále také dosud neporažení Boston Celtics z Nymburka. Celtics zatím dělají čest svému městu, odkud jsou šestnáctinásobní ligový mistři ERA Basketball Nymburk. Z jejich akademie se rekrutuje i několik hráčů Celtics jako Kryštof Davídek, David Poláček, David Farkaš a další. To se projevovalo i na výsledcích a nymburská škola vyhrála všech deset zápasů s průměrným skóre 60:12.


Ještě suverénnější byla ZŠ Na Výsluní v Brandýse nad Labem, která jako jediná ze čtyř finalistů nepochází z basketbalového města, ovšem s mládeží tam evidentně umějí pracovat. V barvách Oklahomy vyhráli všech deset zápasů s průměrným skóre 64:13 a řadí se tak mezi spolufavority finále. Mezi klíčové hráče patří Matěj Richter, velký prostor zde dostávají i dívky, když cenu pro nejlepšího hráče zápasu získaly i Andrea Poštolková a Nela Kupčíková. Brandýs je na finálovém turnaji podruhé, loni skončil stříbrný. Letos tak bude chtít zaútočit na zlato.


Nejprve ale musí v semifinále zdolat tým z dalšího tradičního basketbalového města. Opava má v Jr. NBA každý rok několik účastníků, ZŠ Boženy Němcové se projektu účastní potřetí a zatím to vždy dotáhla nejdále do Osmifinále. Tentokrát se jejím žákům v barvách Charlotte Hornets daří lépe. Sice ve skupině jednou prohráli s Mohelnicí a nebyli tak suverénní jako její soupeři ve finále, ale o to větší ukazovali bojovnost. Ta se v boji o medaile bude jistě hodit a rozhodně nelze Hornets podceňovat.


Organizátoři připravují kromě zápasů i bohatý doprovodný program včetně fotokoutku, soutěží a smečařské show, o kterou se postará jeden z nejlepších smečařů Evropy Piotr Grabowski. Ten pravidelně vyhrává smečařské soutěže konané v rámci světové tour v basketbale 3x3. Dorazí i zástupci NBA Europe a také bývalý hráč NBA Jiří Welsch, patron projektu.


Jr. NBA je celosvětovým projektem, který vede děti ke sportu. Dává jim možnost obléknout dresy s logem skutečných týmů nejlepší ligy světa NBA a vžít se tak do role basketbalových hvězd. V Česku se letos do kvalifikace v podobě regionálních kol Školní basketbalové ligy přihlásilo 87 škol z celé republiky. Třicet z nich postoupilo do hlavní soutěže, odkud 16 prošlo do play off a nyní je poslední čtyřka.


Nejlepší hráči se následně mohou zúčastnit evropských kempů, kde proběhne výběr hráčů na celosvětový turnaj. Toho se z Česka zúčastnil Josef Svoboda, který s píseckou školou vyhrál první ročník Jr. NBA v ČR. Nyní patří mezi hlavní hvězdy extraligy do 15 let.


Rozhovor s Jakubem Houškou, asistentem trenéra BK ARMEX Děčín, bývalým basketbalovým reprezentantem a trenérem děčínské mládeže:

Jak Děčín prožívá, že v pátek bude hostit finále Jr. NBA?

Moc se těšíme. Je to pro nás velká událost. Byl to takový náš sen, že by se něco takového mohlo povést. Loni jedna z děčínských škol byla blízko, ale postoupit se povedlo až letos. Pro holky i kluky je to velká radost, celá jejich škola tím hodně žije. Pan ředitel vnímá význam této výjimečné události a také děčínský klub stál o pořádání.


Škola je kousek od Sport Centra, takže se dá očekávat, že děti vytvoří pravé „válečnické“ peklo?

Ač je akcí v předvánočním čase spousta, děti mají dostat možnost se zúčastnit, pan

ředitel je pro a na semifinále přijdou své spolužačky a spolužáky podpořit. Ještě blíž hale je další škola (ZŠ Komenského), která se také účastnila hlavní fáze Jr. NBA. Atmosféra tak bude jistě zajímavá.


V semifinále se Děčín utká s Nymburkem, tedy se utkají dvě nejúspěšnější basketbalová města posledních let v Kooperativa NBL. Bude tato rivalita i mezi dětmi?

V týmu nemáme tolik hráčů, kteří hrají basketbal. Pět kluků z klubu to trochu řeší, ale ostatní jsou fotbalisté, florbalisté, házenkáři, gymnasté, ti to tak nevnímají, že hrají proti Nymburku, který je několikanásobný mistr. Vnímání české NBL tady jde stranou.


Vy osobně jste do toho zapojený jako trenér, jehož svěřenci se objeví na hřišti, a zároveň také jste otec dvou hráčů. Jak to tedy prožíváte?

Je pravda, že starší syn už nemůže dospat. Z pohledu trenéra jsem si ten postup přál, protože kluky z klubu trénuji a vím, že je v tom týmu skvělá parta. Dvě třetiny týmu Rockets jsou z jedné třídy, tráví spolu hodně času, jsou kamarádi a makají jeden za druhého. Myslím, že i proto se dostali tak daleko. Je tam ta typická děčínská týmovost i v tomto malém měřítku školní třídy.


A jak vnímáte projekt Jr. NBA?

Je to skvělé. Děčín basketbalem žije, ale teď vnímám, jak školy mají mnohem větší tendenci se do takové akce zapojit. Letos se přihlásily čtyři děčínské školy a dalších pět z okresu Děčín. Děti vidí vzory ve velkých hráčích, říkají si, tenhle hraje v NBA v tomhle dresu jako já. Ovlivní to i další děti, které k basketbalu tolik netíhnou. Vím o dvou dětech z této třídy, které začaly chodit na basketbal díky těmto sportovním kolektivním zážitkům. Klubová základna se tak zvyšuje, z čehož jsem jako trenér mládeže nadšený. Je to celé skvěle vymyšlené a zorganizované, aby to děti tzv. “vcuclo“ a ony získaly vášeň pro krásný sport.


Vybrané příspěvky
Poslední příspěvky
Archiv

↓Vybrat měsíc↓

bottom of page