top of page
  • Jakub Důra

Liga juniorů v Děčíně

Vedení české basketbalové federace stálo před těžkým rozhodnutím o osudu soutěží pro nadcházející ročník 2020/21. Po ukončení všech úrovní došlo ve výhledu k bolestivému rozhodnutí o zachování soutěží pro kluby, které měly na jednotlivé úrovně nárok v začátku ročníku 2019/20. Kromě ligy U14, která je standardně otevřená všem přihlášeným, se nekonají žádné kvalifikace (o ligy U15, U17 a U19, o extraligy U17 a 19, atd.), nesestupuje se ani nepostupuje.


Pro Děčín ovlivnilo toto rozhodnutí především dvě soutěže. Ze Severočeské ligy se o postup do 2. ligy mužů chtěli pokusit Válečníci Děčín A, ale především junioři U19 měli zabojovat o ligu U19, do níž se v předchozím ročníku nedostali přes Kondory Liberec B (s několika zapůjčenými extraligovými hráči).


Rozhodnutí federace vedlo k mnohým jednáním a přesunům soutěží mezi kluby, a tak i vedení Válečníků poptávalo možnost získání ligy U19 pro své juniory. Po téměř měsíčním shánění se zpět ozval prvně kontaktovaný brněnský klub, který ke dvěma ligovým licencím získal i vytouženou extraligovou. Po rychlém a korektním jednání se povedlo vyjednat převod a Děčín se tak může těšit na ligovou soutěž pro chlapce ročníku narození 2002 a mladší. Nadále budou v této kategorii chlapců působit dva týmy, když ten druhý bude nastupovat v nadregionální lize U19.


Naším dlouhodobým cílem je hrát s děčínskými hráči, udržet co nejvíce baskeťáků napříč úrovněmi, ale jsme rádi také za zvyšování kvality dovedností našich odchovanců. K tomu přispívá konfrontace se silnějšími soupeři. Jelikož jsme neměli možnost o tuto šanci bojovat sportovní cestou, hledali jsme možnosti diplomatické. Aniž bychom tzv. tlačili na pilu, hned ta první námi oslovená možnost i přes prvotní odmítnutí vyšla. Velký dík patří paní Vyroubalové z SAM Brno, která si na náš zájem vzpomněla v důležitý okamžik před přihlašováním soutěží.“, dodal k situaci sportovní manažer Jakub Důra.

Vybrané příspěvky
Poslední příspěvky
Archiv

↓Vybrat měsíc↓

bottom of page